Dnia 8 września 2007r. w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie na ”Dużej Łące”, obok Hali Kapelusz podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych rozstrzygnięta została VII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2007”.
Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy oraz Programu "Agro-Smak 2". Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Patronat nad konkursem wspólnie objęli Marszałek Województwa Śląskiego i Ministerstwo Rolnictwa.
Burmistrz Miasta i Gminy Siewierz Pan Zdzisław Banaś zgłosił do udziału w ” Jarmarku Produktów Tradycyjnych ” oprócz Urzędu Miasta i Gminy Siewierz dwójkę wystawców z naszego terenu tj. oberżę ” Złota Gęś ” – Państwa Kubik oraz P.P.H. MELBA Pana Jerzego Duda.
Maciej Kuroń, chociaż był główną atrakcją imprezy podczas wspólnego gotowania śląskich specjałów i zaskoczył obecnych znajomością śląskiej kuchni to nie mógł konkurować z naszym siewierskim żurkiem, a tym bardziej z ”Siewierską Gęsią Pieczoną” - Państwa Bożeny i Marka Kubik prowadzących oberżę ” Złota Gęś ” w Siewierzu, którzy w kategorii „Produkty pochodzenia zwierzęcego” zostali uhonorowani pierwszym miejscem właśnie za Gęś Pieczoną - drugie miejsce zdobyła Kiełbasa Siekana na Słomie Pieczona, a trzecie – Ser Kozi Wędzony. Ocenie poddano kilka kategorii min. takich jak:
Siewierz był reprezentowany nie tylko przez Państwo Bożennę i Marka Kubik obecny na jarmarku był również Pan Jerzy Duda, promujący swoje ” Lody Tradycyjne ”. Pomimo, że pogoda nie sprzyjała tej kategorii zainteresowanie było bardzo duże.
Urząd Miasta i Gminy Siewierz przygotował stoisko promujące naszą gminę i rozdawał materiały promocyjne zachęcające do inwestowania, zamieszkania odwiedzania Siewierza.
Produktami kandydującymi do nominacji „Perły 2007” okazały się: Śląskie Oblaty Klasyczne i Drobne Ciasteczka Cieszyńskie.
Z naszego województwa zostało już wpisanych 49 potraw na listę Produktów Tradycyjnych. I z tym wynikiem województwo śląskie plasuje się na trzeciej pozycji w kraju.
Autor artykułu: mgr Grzegorz Podlejski
<