Temperatura:22°C Pręd. wiatru:9 km/h
Ciśnienie:1014 hPa Deszcz:0,0 mm
ZLOT FOOD TRUCKÓW NA RYNKU W SIEWIERZU - WEEKEND 13 I 14 MARCA
W dniach 13-14 marca br. na siewierskim rynku zaparkują najlepsze food trucki z całego kraju, aby zaprezentować swoje smakowite menu. Serwowana będzie kuchnia z czterech stron świata. Wydarzenie odbędzie się z zachowaniem obowiązujących wytycznych sanitarnych i przeciwepidemicznych w formule na wynos. Czekają nas dwa dni wyśmienitych doznań kulinarnych. Sprawdź na: https://www.facebook.com/events/321302462625416?active_tab=about
W dniach 25 – 28 września 2014 r. Gmina Siewierz gościła uczestników Spinningowych Mistrzostw Polski Juniorów i Seniorów klasyfikacji Grand Prix Polski. Zawody odbyły się na zbiornikach Przeczyce, Dziećkowice i Paprocany. W zawodach udział wzięło 131 seniorów i 18 juniorów z całej Polski.
Okręg Katowice reprezentowało 6 zawodników. Jednym z sędziów zawodów był prezes koła PZW nr 104 przy UMiG Siewierz kol. Mirosław Winiarski. Zawody w dniu 25 września o godz. 17:00 otworzył Wiceprezes ds. Sportu i Młodzieży Zarządu Głównego PZW kol. Mirosław Iwański. Pierwszy dzień zawodów przywitał uczestników deszczową pogodą. Pomimo tych warunków na zbiorniku Przeczyce 44 seniorów i 6 juniorów złowiło 427 sztuk okoni. W drugim dniu przy trochę lepszej pogodzie złowiono tylko 315 sztuk okoni i 1 szczupaka. Trzeci dzień przywitał zawodników gęstą mgłą. Tylko posiadacze GPS potrafili trafić na wcześniej upatrzone łowisko. Dalszy dzień był słoneczny i złowiono tylko 236 sztuk okoni, 1 sandacza i 1 szczupaka. Łącznie podczas trzydniowych zawodów złowiono 3931 okoni, 28 szczupaków, 3 sandacze, 7 jazi i 1 klenia.
Po zmierzeniu przez sędziego długości ryb wszystkie w stanie żywym wróciły do wody. Podsumowanie i zakończenie zawodów odbyło się w dniu 28 września o godz. 18:00. Zwycięzcom w klasyfikacji indywidualnej zawodów oraz Grand Prix Polski indywidualnej i drużynowej zostały wręczone puchary i nagrody od sponsorów. Ufundowaną przez Burmistrza Miasta i Gminy Siewierz statuetkę „za największą rybę zawodów” wręczył Zastępca Burmistrza Dariusz Waluszczyk, a otrzymał ją Bogusław Dymitrzak z Opola, który złowił szczupaka o dł. 75,7 cm.
Mistrzem Polski w kat. Juniorów został kol. Mateusz Baran z Przemyśla. Mistrzem Polski w kat. Seniorów został kol. Marcin Romańczuk z Gorzowa Wielkopolskiego. I miejsce indywidualnie w Grand Prix Polski zajął kol. Rajmund Litwiński z Warszawy. I miejsce drużynowo w Grand Prix Polski zajęła reprezentacja Katowic w składzie Sebastian Mazur i Wojciech Krzyszczyk.
Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że serwis internetowy www.siewierz.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień cookies w przeglądarce internetowej oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody na zapisywanie plików cookies prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.